HİZMETLERİMİZ

Lohusalık Dönemi Psikolojik Değişiklikler

Doğumdan sonra 3-4 gün içinde ortaya çıkar, 10-15 gün içinde kendiliğinden geçer.

YENİ DOĞAN BEBEK

Doğumu takip eden en kısa sürede, tensel teması sağlayacak şekilde bebeğinizi kucağınıza alın ve emzirmeye başlayın.

DOĞUM ÇANTASI HAZIRLAMA

Anne adayının doğum için hastaneye giderken yanına alacaklarını, gebeliğin 7. ayında tamamlamış olması tercih edilir.

EMZİRME SORUNU

Annelerin Emzirememesinin Yaygın Nedenleri?

Lohusalık Dönemi Psikolojik Değişiklikler

Annede Doğum Sonrasında Meydana Gelen Psikolojik Değişiklikler 
Annelik Hüznü ; 

     Doğumdan sonra 3-4 gün içinde ortaya çıkar, 10-15 gün içinde kendiliğinden geçer. Bu süre içinde sık ağlama, huzursuzluk, dikkati toplayamama, uykusuzluk, keder, sinirlilik hâli duygularının yaşanmasıdır. Müdahaleye gerek yoktur. Çözümü, çevredeki kişilerin olumlu yaklaşımıdır. Anneye, annelik rolüne ilişkin yeterlilik duygusunu artıracak yönde destek verilmelidir. Anne yalnız kalmamalı, anne ile iş bölümü yapılmalı ve annenin uyuması, dinlenmesi, iyi beslenmesi sağlanmalıdır. Eleştirel ve suçlayıcı olmamaya dikkat edilmelidir. Bu dönemde anneler panik olmamalı, soğukkanlı davranmalıdır. Anneler kendilerine kızmamalı, yetersiz olduğunu düşünmemelidir.

 

Annede Doğum Sonrasında Görülen Psikolojik Rahatsızlıklar
Doğum Sonrası Depresyon

     Annelik hüznü belirtilerinin şiddetli bir şekilde yaşanmasıdır. Genellikle doğumdan sonra 10-15 gün arasında ortaya çıkar. Tüm gebelerde görülme oranı %10-20 arasındadır. Tedavi edilmediğinde anne-çocuk ve evlilik ilişkisini bozabilir. Annenin annelik rolünü öğrenmesini geciktirerek annede sürekli bir suçluluk duygusu hissinin başlamasına sebep olur. Doğum sonrası depresyonun nedenleri incelendiğinde karşımıza çıkan ilk sebep annenin yeterli sosyal desteğe sahip olmamasıdır. Ayrıca daha önceden yaşanmış depresyon, bebeğin tıbbi sorunları, bebeğin mizacı, âdet (regl) öncesi şikâyetlerin varlığı, annenin kişiliği (obsesif kompulsif kişilik), kayıp duygusunun yaşanması doğum sonrası depresyonun nedenlerindendir.

 

Doğum Sonrası Psikoz 

     Halüsinasyonlar, nadiren de olsa olan şeyleri algılayamama, hezeyanlar (ikna yoluyla değiştirilmesi mümkün olmayan ve aslında gerçekte olmayan yanlış inanışlar) içeren belirgin bir davranış bozukluğudur. Bebeğin sağlığı üzerinde aşırı düşünme bu ruh hâlinin ilk ipucudur. Anne sürekli bebeğine ne olacağını düşünür. Bu durum yavaş yavaş bebeğinden nefret etmesine sebep olabilir ve onu öldürme isteğine kadar gidebilir. Böyle vakalarda anne mutlaka hastaneye yatırılarak ve tedavi süresince çocuktan ayrılarak tedavi edilir. Çok sık karşılaşılan bir durum değildir.

Sağlıklı Gebelikten Doğuma, Yanınızda Olan Profesyonel Destek!