HİZMETLERİMİZ

Doğum Genel Bilgiler

Annenin rahim ağzı tam olarak açıldıktan sonra ıkınması ile bebeğini aşağıya doğru itmesi ve bebeğini hazneden doğurması eylemidir. Annenin yorulduğu ve ıkınmakta güçlük çektiği durumlarda bazen doğum gecikebilir.

GEBELİK MUAYENELERİ

Gebelik Muayeneleri nelerdir?

GEBELİK TEHLİKE BELİRTİLERİ

Gebelikte tehlike ve dikkat edilmesi gerekenler

GEBELİKTE GÜNLÜK YAŞAM

Düşme riski olduğundan banyo için uygun, kaymayan, sağlam bir tabureye oturarak yıkanılmalıdır.

Doğum Genel Bilgiler

Annenin rahim ağzı tam olarak açıldıktan sonra ıkınması ile bebeğini aşağıya doğru itmesi ve bebeğini hazneden doğurması eylemidir. Annenin yorulduğu ve ıkınmakta güçlük çektiği durumlarda bazen doğum gecikebilir. Doğum gerçekleştikten sonra bebeğin göbek kordonu kapatılıp kesilir. Bazı bebekler herhangi bir problem olmasa da kordon kesilinceye kadar ağlamayabilir. Doğum sonrası bebeğin ilk bakımı yapılırken plasenta anne rahminden ayrılır ve çıkarılır. Bebeğin eşinin kendiliğinden ayrılmadığı bazı durumlarda, elle plasentanın yerinden çıkarılması gerekebilir. Bebeğin eşi çıkarıldıktan sonra vajen kontrolü yapılır, kanama olup olmadığına bakılır.

Müdahaleli Doğum

Genellikle doğumun zor olduğu, bebeğin annenin doğum kanalında ilerlemekte zorlandığı veya doğum kanalında sıkıntıya girdiği durumlarda doğumu hızlandırmak amacıyla kullanılır. Özellikle sezaryen ameliyatı yapılamadığında veya anneye ait bazı özel durumların varlığında doğumu gerçekleştirmek için oldukça faydalıdır. Ancak bu işlemin uygulanabilmesi için annenin doğum hekimi ile tam bir iş birliği içinde olması gereklidir.

Sezaryen Ameliyatı

Sezaryen ameliyatı, anne karnının alt kısmının kesilmesi suretiyle bebeğin doğurtulmasıdır. Bu işlem ile karın cildinden başlanarak 8 kat doku tabakası kesilir ve bebeğe ulaşılır. Bebeğe rahmin alt kısmı kesilerek ulaşılır ve hekim eli ile bebeğin genellikle başını kavrayarak onu dışarı çıkarır. Bebek çıkarıldıktan sonra karnın tabakaları tek tek karşılıklı getirilerek dikilir ve karın kapatılır. Sezaryen bir karın ameliyatı olduğu için işlem sonrasında karın içi organların birbirine yapışması söz konusu olabilir. Ayrıca sezaryen ameliyatı ile rahim duvarı da kesildiğinden bundan sonraki gebeliklerde rahim duvarında yırtılma ve bebeğin eşinin rahim duvarı içine işlemesi riski artar.

Hastaneye Ne Zaman Gidilmeli?

Gerçek doğum ağrıları başladığında hemen hastaneye gitmek gerekmez. Ancak bu arada suyunuz gelirse veya ağrılar 4-5 dakikada bir düzenli sıklıkla gelmeye başlarsa artık hastanede olmanız gereklidir. Evden hastaneye ulaşım 10-15 dakikadan fazla sürecekse yola erken çıkılmalıdır.

eraybalcan-logo-beyaz

Sağlıklı Gebelikten Doğuma, Yanınızda Olan Profesyonel Destek!