HİZMETLERİMİZ

Gebelikte Oluşan Fizyolojik Değişiklikler

Gebelik boyunca rahim büyür. Gebelik süresince yumurtlama olmaz. Gebelikte dış üreme organlarında varislere eğilim artar.

DIŞ GEBELİK

Dış gebelik genellikle yumurtaları yumurtalıklardan rahme taşıyan fallop tüpünde meydana gelir.

NABOTHİ KİSTLERİ

Rahim ağzı ile vajina arasındaki servikal kanalda ortaya çıkan Nabothi kistleri, ‘’Rahim ağzı kistleri’’ olarak da bilinmektedir.

TRİMESTERLER

İlk üç aylık dönem; bebeğin organ gelişiminin başladığı ve tamamlandığı, anne adayının gebeliğe uyum sağladığı dönemdir.

MYOM

Rahimde görülen anormal düz kas çoğalması olan myomlar rahmin en sık görülen iyi huylu tümörüdür.

Gebelikte Oluşan Fizyolojik Değişiklikler

Üreme Organlarında Görülen Değişiklikler

Gebelik boyunca rahim büyür. Gebelik süresince yumurtlama olmaz. Gebelikte dış üreme organlarında varislere eğilim artar.

 

Kalp ve Damar Sistemindeki Değişiklikler

Gebeliğin son aylarında büyüyen rahim, sırt üstü yatıldığında arkadaki büyük toplardamarlara baskı yapar. Bu durum tansiyonun düşmesine, bebeğe giden kan miktarının azalmasına neden olabilir. Bu nedenle son aylarda yan yatış pozisyonunda uyuma ve dinlenme önerilir. Eğer sol yana yatılırsa bebeğe daha çok oksijen gitmesi sağlanır.

 

Solunum Sistemindeki Değişiklikler

Solunum sayısı artar. Burun tıkanıklığı yaşanabilir. Diyaframa olan baskı artabilir. Bu durum solunum sıkıntısı oluşturabilir.

 

Boşaltım Sistemindeki Değişiklikler

Gebeliğin ilk üç ayı ve son üç ayında idrara çıkma sıklığı artar.

 

Sindirim Sistemindeki Değişiklikler

Hormonların etkisi ile diş etinde şişme, kanama görülebilir. Diş çürükleri oluşabilir. Mide asidi yemek borusuna kaçabilir ve boğazda yanma hissedilebilir. Bu duruma gebelik refl üsü denir. Bağırsakların çalışması yavaşlar. Bunun sonucunda kabızlık ve gaz sorunları yaşanabilir.

 

Deride Görülen Değişiklikler

Meme ucu ve çevresinin, dış üreme organlarının rengi koyulaşır. Karnın ortasında, yukarıdan aşığıya doğru beliren koyu renk bir çizgi oluşabilir. Yüzde “gebelik maskesi” denilen lekelenmeler olabilir.

 

Memede Görülen Değişiklikler
Gebelik süresince memeler büyür, hassaslaşır. Süt bezleri ve süt kanalları gelişir. Gebeliğin 12. haftasından sonra memelerden süt gelebilir.
eraybalcan-logo-beyaz

Sağlıklı Gebelikten Doğuma, Yanınızda Olan Profesyonel Destek!