HİZMETLERİMİZ

Gebelikte Günlük Yaşam

Düşme riski olduğundan banyo için uygun, kaymayan, sağlam bir tabureye oturarak yıkanılmalıdır. Küvetli banyo kullanılıyorsa küvete girip çıkarken kaymamak için gerekli önlemler alınmalıdır.

DOĞUM KONTROL YÖNTEMLERİ

Gebeliği Önleyici Yöntemler Nelerdir ?

AY AY BEBEK GELİŞİMİ

Bebeklerin aylık gelişimini inceleyelim.

DOĞUM GENEL BİLGİLER

Kadın bedenindeki doğal bir süreç olmakla birlikte, her kadının doğumu özel bir olaydır.

GEBELİK TESTLERİ VE BAĞIŞIKLAMA

Gebelikte testler ve tektikler.

EMZİRME VE ANNE SÜTÜ

Doğumu takibeden en kısa sürede, tensel teması sağlayacak şekilde bebeğinizi kucağınıza alın ve emzirmeye başlayın

GEBELİK SORUNLARI VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ

Gebelikte oluşan sorunlar nelerdir?

DIŞ GEBELİK

Dış gebelik genellikle yumurtaları yumurtalıklardan rahme taşıyan fallop tüpünde meydana gelir.

Gebelikte Günlük Yaşam

Kişisel Hijyen ve Genel Bakım

     Düşme riski olduğundan banyo için uygun, kaymayan, sağlam bir tabureye oturarak yıkanılmalıdır. Küvetli banyo kullanılıyorsa küvete girip çıkarken kaymamak için gerekli önlemler alınmalıdır. Banyo yaparken su sıcaklığının yüksek olmamasına dikkat edilmelidir. Hazneyi yıkama (vajinal duş) uygulaması kesinlikle yapılmamalıdır. Meme uçlarındaki akıntı kuruduğunda ılık suyla ıslatılmış bir bezle temizlik yapılması yeterlidir. Gebelikte diş sağlığı oldukça önemlidir. Dişler günde iki kez fırçalanmalı ve diş ipi kullanılmalıdır.

Giyim

     Gebe, her zaman içinde kendini rahat hissettiği kıyafetleri tercih etmeli, giysiler sıkı ve dar olmamalıdır. Gebelik süresince alçak topuklu, ortopedik ve rahat ayakkabılar tercih edilmelidir. Memeleri alttan iyi destekleyen, meme uçlarına sürtünme yapmayan sütyen tercih edilmelidir.

Yolculuk

     Uzun süren yolculuklarda ikişer saatlik aralıklarla mola verilmeli, molalarda en az beş dakika yürümeye özen gösterilmelidir. Uçak yolculuğu basıncı ayarlanmış kabinlerde gerçekleştiğinden risk artıran bir durum olarak kabul edilmez. Ancak hava yolu şirketleri, uçak yolculuğu için hekim raporu istemektedir. Gebeliğin son haftalarında uzun süren yolculuklardan kaçınılmalıdır. Gebe, tüm tetkiklerin yer aldığı bir dosyayı yanında bulundurmalıdır. Emniyet kemeri kullanırken çapraz üst kısmı memelerin arasından geçecek şekilde olmalı, karnın altına alınmamalıdır. Kemerin alt kısmı ise bacakların üst kısmında, karnın altında olmalıdır.

Cinsellik

     Gebeliğin ilk üç ve son üç ayında sık cinsel ilişkiden kaçınılmalıdır. Cinsel yaşam bilgisi, gebeliği takip eden hekimden alınmalıdır.

Egzersiz

     Gebelikte yapılan egzersizin anne ve anne karnındaki bebekte oluşturabileceği tehlikelerin önlenmesi için yapılan aktivitenin hekime danışılarak düzenlenmesi uygun olacaktır. Yapılan çalışmalar, gebelikte en güvenli egzersizlerin yürüyüş ve yüzme olduğunu göstermiştir.

 

Gebelikte İlaç Kullanımı

     Gebelik planlandığında ve gebelik süresince ilaç kullanımı mutlaka hekim kontrolünde olmalıdır. Düzenli kullanılan ilaçlar konusunda hekime bilgi verilmeli, gebelikte tıbbi durum ve yakınmalarda hekime danışarak ilaç kullanılmalıdır.

 

Gebelikte Beslenme
  • Kalsiyum açısından zengin süt, peynir, çökelek, yoğurt, kefi r gibi besinler tercih edilmelidir. Beslenmede protein açısından zengin yumurta, kırmızı et, tavuk, balık gibi hayvansal gıdalara yer verilmelidir. Bu besinlerin yerine kuru baklagiller de yenilebilir.
  • Sebzelerin ve kuru baklagillerin haşlama sularının dökülmesi vitamin ve mineral kayıplarına neden olacağı için haşlama suları dökülmemelidir.
  • Yemeklerde iyotlu tuz kullanılmalıdır. Hipertansiyon (yüksek tansiyon) hastalığı varsa yemekler tuzsuz veya az tuzlu pişirilmelidir. Konserve, beklemiş besinler ve hazır besinler yerine mevsiminde ve taze besinler yemeğe özen gösterilmelidir.
  • Besin çeşitliliğine önem verilmelidir. Bu şekilde birçok vitamin ve mineralin vücuda alınması mümkün olacaktır.
  • Sıvı alımı asla ihmal edilmemeli, günde en az 8-10 bardak su içilmelidir.
  • Lif içeren gıdalar gebelikte yavaşlayan bağırsak hareketlerinin düzenlenmesi için önemlidir.
  • Tercih edilen meyve ve sebzeleri mevsiminde yemeğe ve özellikle kabuğu ile yenilen meyveleri iyi yıkamaya dikkat edilmelidir.
  • Her öğünde C vitamini kaynağı sebzelerin (kıvırcık, lahana, biber, domates, karnabahar vb.) ve meyvelerin (kuşburnu, portakal, mandalina, elma, şeftali vb.) yenilmesi, besinlerde bulunan demirin vücutta emilmesine yardımcıdır.
  • Yemeklerle birlikte veya yemeklerden hemen sonra çay ve kahve içilmesi demir emilimini azaltarak kansızlığa neden olmaktadır.

 

Gebelikte Ağırlık Kazanımı

     Gebelik süresince uygun ağırlık kazanımı önemlidir. Gebelik boyunca alınması gereken kilo, gebenin gebelik öncesi kilosuna ve boyuna göre değişmektedir. Gebeliğe normal bir kilo ile başlayan sağlıklı yetişkin kadınlar için gebelik süresince ağırlık kazanımının 11,5-16 kilogram olması normaldir.

     Gebelik süresince anne adayı yetersiz beslenirse erken doğum ve ölü doğum riski oluşabilir. Ayrıca bebeğin düşük doğum ağırlığıyla ve bedensel/zihinsel gelişimi tamamlanamadan dünyaya gelme ihtimali artar.

 

Gebeyken Oruç Tutabilir miyim?

 

     Ramazan orucunu tutmamak için geçerli mazeretlerden biri de gebelik veya çocuk emzirmektir. Gebelik ve emzirme sürecinde oruç tutmanız önerilen bir durum değildir. Unutmayın ki bebeğiniz size muhtaç ve bağımlı başka bir canlıdır. Erken gebelikte uzayan açlık durumlarında vücutta oluşan maddeler (keton cisimcikleri) bebeğin beyin gelişimi için zararlıdır. Diğer gebelik dönemlerinde ise açlık bebeğin büyüme gelişimini olumsuz etkiler.

Sağlıklı Gebelikten Doğuma, Yanınızda Olan Profesyonel Destek!